Cupping

Cupping therapie of cupping massage is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.  

Cupping heeft een enorme dieptewerking.

Cupping is vooral goed te gebruiken bij schouder/nekklachten (stress, spanning), migraine en rugklachten. Na een cupping behandeling zal er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden.
De therapie wordt gebruikt om wat in oosterse geneeswijzen bekend staat als ‘stagnatie’ te verlichten.

Het vacuüm pompen heeft natuurlijk effecten op iemands lichaam, zowel aan de buiten als aan de binnenkant. Aan de binnenkant kan het worden gezien als een (zeer) stevige massage. Daarmee worden niet alleen de spieren, maar ook het bindweefsel (alles wat geen spieren, botten, pezen of organen zijn) meegenomen. Bij een eerste behandeling kan cupping wat pijnlijk/gevoelig aanvoelen. Uiteraard past ze dan met meer of minder vacuüm de behandeling aan.

Aan de buitenkant heeft de cupping uiteraard ook effect op de huid. Bij een zachte behandeling kan de huid roze kleuren. Bij een stevigere behandeling kunnen op meerdere plekken verkleuringen (blauwe plek) ontstaan. Het effect hiervan is een betere doorbloeding in de spieren en weefsels. Bepaalde acupunctuur-punten worden hierdoor gestimuleerd. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar de huidoppervlak getrokken waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen . De verkleuring is ook een teken dat de behandeling nog doorwerkt, het trekt met een aantal dagen weg.

Wanneer cupping?
Cupping kan als methode voor verschillende klachten dienen. Ten eerste zorgt cupping voor een stevige spier- en bindweefselmassage. Als spieren niet of weinig bewegen, en steeds in een bepaalde positie staan, kunnen ze gaan verstijven, verdikken of verkorten. In deze gevallen biedt ook cupping een uitkomst. Er blijven dan namelijk een hoop afvalstoffen achter in de spieren, omdat de bloedsomloop het moeilijk heeft om het bloed door de verdikte , verstijfde of verkorte spieren heen te duwen. Cupping dwingt de bloedsomloop door deze probleemgebieden heen. Vandaar de eventuele verkleuring, een hele normale reactie van het lichaam dus.

De behandeling is niet altijd geschikt voor cliënten met een hoge bloeddruk of bij zwangerschap.Bij spataderen kunnen de benen beter niet worden behandeld.

 Na de behandeling zijn blauwe tot zwarte plekken normaal, deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf.

Indicatie:

  •         Afvoeren gifstoffen, activereren huid 
  •         Hoofdpijn en migraine
  •         Schouderklachten
  •         Frozen shoulder
  •         Armklachten  
  •         Rugklachten
  •         Stress gerelateerde spierspanning klachten
  •         Sportblessure